Berättande och pedagogik

Jag blev copywriter 1992. Först långt senare förstod jag varför. Det som drev mig var inte ett brinnande intresse för försäljning. Inte heller var jag särskilt intresserad av "att jobba med media". Däremot har jag alltid haft en faiblesse för berättelser. Sagor. Filmer. Spel. Tegelstensromaner. Konserter. Upphittade lappar. Och reklam.

Pedagogiken då? Jo, det handlar om att förmedla förståelse. Att med människokännedom, föreställningsförmåga och empati söka sig fram till sin mottagare. I min värld uppstår inte bingo när min läsare, lyssnare eller tittare springer iväg och köper. Istället är det aha-effekten jag går igång på. Att någon plötsligt får en känslomässig förståelse för vad jag försöker säga. Att det sedan kan leda till att mottagaren väljer att tycka, köpa eller göra något som också gagnar mina uppdragsgivare, det är helt okej för mig.

Hittills har jag aldrig gjort ett enda jobb utan att samarbeta. Oavsett uppgift har jag alltid ingått i en grupp där varje person bidrar med två delar. Å ena sidan en drivkraft att tänka bättre än de flesta. Att i övergripande termer förstå vilka idéer som kan fungera, vad som blir unikt och vad som kan få en betydelse bortom det rationella och förutsägbara. Den drivkraften behöver alla i gruppen ha om det ska bli bra. Å andra sidan menar jag att varje gruppmedlem måste ta ett specifikt, individuellt hantverksansvar med tillhörande talang och kunskap. Hit hör hantverken copywriting, art direction, grafisk formgivning, filmregi, webbutveckling och så vidare. Men också projektledning, strategi, marknadscheferi och andra uppgifter är hantverk i den här meningen. Det kanske låter gammaldags, men jag skulle påstå att det är tidlöst.

Lika tidlöst som berättande och pedagogik, tänker jag.

 

       Kort bakgrund

  • 2007– : Egen verksamhet, Aulum Skrift AB

  • 2003–2007: Copywriter på Voice Brand Liberation

  • 1997–2003: Medgrundare, delägare och copywriter på Schumacher, Jersild, Wessman & Enander (idag SWE Reklambyrå)

  • 1996–1997: Copywriter på Annonsbyrån OCH

  • 1994–1996: Copywriter på Hall & Cederquist / Y&R

  • 1992–1994: Copywriter på Rönnberg McCann

 

       Utmärkelser

  • Belönad med Guldägg, Silverägg och Guldskrift.

  • Även belönad i 100-wattaren, Clio, Eurobest, Epica, Gourmand World Cookbook Awards.