Zeta

Zeta är ett äkta familjevarumärke. Startat, uppbyggt och förvaltat av Fernando Di Luca och hans närmaste. Under min tid med Zeta – nu över tio år – har jag varit copywriter och creative director i en mängd projekt på olika nivåer, allt från broschyrer till det strategi- och varumärkesarbete som lett fram till kommunikationskonceptet ”Från en familj där mat är kärlek”. De senaste åren har uppdraget hanterats av en skräddarsydd arbetsgrupp bestående av plannern Kim Saxberg, CD:n Peder Westerberg (Hummingbirds) och mig själv. Filmerna är regisserade av underbare Mikael Marcimain och producerade av B-Reel. 
Uppdragsgivare: Di Luca & Di Luca – Fernando Di Luca, Christian Di Luca, Eva Junevad.

 

Apotek Hjärtat

År 2009 omreglerades Sveriges apoteksmarknad. Det statliga monopolet upphörde och en stor andel av apoteken fick privata ägare. Den största köparen skulle komma att heta Apotek Hjärtat. Detta hade jag förstås ingen aning om när jag en dag fick telefon från varumärkeskonsulten Claes von Hauswolff. Han höll på med ett hemligt projekt och ville träffas. Så började arbetet med ett helt nytt varumärke, redan innan det ens stod klart vilka köpare som skulle bli ägare till de privata apoteken. Tillsammans med von Hausswolff och design- och varumärkesbyrån BVD var jag med och skapade Apotek Hjärtat, både med strategisk copywriting, tonalitet och tillämpningar som trycksaker, interninformation, EMV-förpackningar och så vidare. Vi gjorde också prototypkampanjer, bara för att internt testa hur vi skulle kunna berätta om det nya, okända apoteket på den nya, omreglerade marknaden.
Uppdragsgivare: Altor Equity Partners / Apotek Hjärtat / Claes von Hauswolff / BVD.

 

Vattenfall

"Två hål i väggen" var redan uppfunnet när jag började på reklambyrån OCH 1995. Men det var fortfarande inte särskilt välkänt. Byråns ägare Lars Liljendahl och Ulf Herrmann hade samarbetat med Vattenfalls Lars Wirén länge och de kände varandra väl. Det var en väldigt spännande tidpunkt, då alla inblandade verkligen ville göra något alldeles unikt för att göra Vattenfall till ett varumärke rustat för den kommande omregleringen; den som innebar att kunderna själva skulle få välja elbolag. Liljendahl experimenterade oavbrutet med symbolens båda punkter, uttrycket "Två hål i väggen" och iakttagelsen att nästan "allt går med elektricitet". Så började vi leka med ord. Först tog vi bort prickarna från alla Ä och Ö, men det blev bara konstigt. När vi sedan gjorde tvärtom kom ett flöde med säkert hundra fungerande förslag, som efter bara några dagar presenterades för Lars Wirén. Eftersom kontorets väggar inte räckte till tejpade vi upp alltihop i byråns källarförråd, bland gamla arkivlådor och undanskuffade vinterdäck. DÄMFRISERING, MICROSÖFT, MÄTBEREDARE. Det tog bara någon minut innan den superskarpe men också pojkaktigt spontane Lars Wirén log och sa: – Det här är jättebra, det kör vi. Och det gjorde vi. Kampanjen blev en av det årets mest uppmärksammade och belönades med Guldägg. Än idag är det förvånansvärt många som minns reklamen och begreppet "Två hål i väggen", trots att det inte varit en del av Vattenfalls kommunikation på mer än femton år.
Uppdragsgivare: Vattenfall – Lars Wirén m fl..

 

Täby Park

Hur marknadsför man en stadsdel som inte är färdig förrän mer än 30 år in i framtiden? Tillsammans med Oscar Liedgren Studio och Skanskas Maria Campos Björkquist (samt i strategifasen Reimagine/Magnus Kähler) skapat en grafisk och språklig identitet, showroom, webb, platsskyltning, annonsering, aktiviteter med mera. Redan innan bygget startat har Täby Park fått stor uppmärksamhet och en lång kö till de kommande bostäderna. När det är färdigt hoppas jag ha bidragit till att mer än 20 000 personer hittat sin favoritplats att både bo och jobba på.
Uppdragsgivare: Täby Park AB (Skanska/JM)  – Maria Campos Björkquist.

 

Skogsindustrierna

Skogen är en av Sveriges stora rikedomar. Man kan ha många åsikter om hur den ska förvaltas på bästa sätt, men Skogsindustrierna vill gärna framhålla hur den kan bli en del i ett betydligt hållbarare samhälle än det vi har idag. Tillsammans med BVD gjorde jag ett strategiskt arbete för att förtydliga Skogsindustriernas vision om bioekonomi och skogens alla möjligheter. Vi gjorde också en bok, med exempel från organisationens medlemsföretag, forskning och så vidare. BVD tog dessutom fram en ny grafisk identitet.
Uppdragsgivare: BVD / Skogsindustrierna.

 

Signalfabriken

Precis vid tågstationen i Sundbyberg ligger Signalfabriken. Fram till 2012 var det ett gammalt industrikvarter, i slutet både nedgånget och slitet. Numera är det ett utmärkt exempel på vad Sveriges snabbast växande kommun gjort för att förnya möjligheterna att bo här. Idag är Signalfabriken ett kvarter som blandar gammalt med nytt. Här finns bostäder, restauranger, hotell, bibliotek och gym samlade runt två gårdar som är precis lagom stora för att rymma folkliv och precis tillräckligt små för att kännas personliga och trivsamma. Tillsammans med Oscar Liedgren Studio har jag varit inblandad i allt från grafisk och språklig identitet till webb, prospekt, bostadsannonser och välkomstpaket till nyinflyttade.
Uppdragsgivare: Newsec – Anders Wikström.

 

Nygårdsanna

Samtidigt som art directorn Anna Romson och jag flyttade in i samma rum på Hall & Cederquist 1994 började vi samarbeta med modevarumärket Nygårdsanna. Idag är vi uppe i över 30 säsonger, alltid med fotografi av Carl Bengtsson. Uppdraget är fortfarande utmanande och spännande, inte minst eftersom det innebär en språklig frihet som jag aldrig annars har mött.
Uppdragsgivare: Nygårds Anna Bengtsson.

 

Övriga samarbeten

Under åren har jag samarbetat med massor av människor, varumärken, byråer och skolor. Några exempel:
Varumärken: H&M, IKEA, SEB, ICA, Folksam, Tengbom, Kodak, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Nordiska Kompaniet, Hemslöjden, Folkhem, Bokus, Rosendals Trädgård, Tele2, Vodafone/Telenor, WWF Världsnaturfonden, Barber&Books, Vin&Sprit, PPM Premiepensionsmyndigheten m fl.
Byråer (reklam/design/PR): Jung Relations, BVD, Oscar Liedgren Studio, JoAnn Tan Studio, Silver, MEC Global, Stockholm Design Lab, Henrik Nygren Design, The Studio m fl.
Fristående kreatörer: Anna Romson, Magnus Engström, Greger Ulf Nilson, Li Bjurholm von Euler, Justine Lagache, Magnus Ingerstedt m fl.
Skolor/utbildning: Berghs SOC, Cogs Creative, Forsbergs, Batteri.